Vernissage Galleri Magnifik
21754
mec-events-template-default,single,single-mec-events,postid-21754,stockholm-core-1.1,select-theme-ver-5.1.8,ajax_fade,page_not_loaded,side_area_uncovered,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Vernissage Galleri Magnifik

Robert Oldergaarden, glaskonstnär.
Utställningen pågår t o m 13 april

Roberg Oldergaarden var hos oss hösten 2015 med en mycket uppskattad utställning. Han är en välrenommerad glaskonstnär med bland annat 20 års erfarenhet från Orrefors Glasburk och Kosta Boda och 10 år som lärare på Riksglasskolan. Mycket av Roberts glaskonst är inspirerad av svensk historia och vikingar som kännetecknas av fantasifulla och lekfulla konstverk i harmoniska färger.

Teknikerna heter Ariel och Graal. Vid Arial bygger man mönstret med luft, så luftmönstret inne i glaset blir tredimensionellt. Vid Graal tar man bort olika färglager för att få fram sin bild i glaset. Han tillverkar inga kommersiella serier med samma motiv.

Glaskonsten skapar Robert i en familjegård som gått i arv sedan 1700-talet. Där har han byggt upp Oldergaard Glashytta i byn Triberga mitt i världsarvet på sydöstra Öland. Där kan man beskåda skaparprocessen och se levande glasblåsning. Man kan även gå på kurser i glasblåsning och smycketillverkning.

Under sommarperioderna har Robert sin ”handelsbod” på Sollidens slott, där han säljer och informera om sin glaskonst. Roberts öländska glaskonst är inte bara unik i Sverige utan han har även ställt ut i Italien, Ungern, Holland och Belgien.

För drygt två år sedan fick han ett stipendium av en japansk delegation, som ledde till att han varit i Japan i ca två månader. Tillsammans med två Japanska glasblåsare skapade han där glaskonst med inspiration från både svenska och japanska tema, samtidigt som han lärde ut Graal, en glasteknik som dom inte har i Japan. Han åkte då också runt i landet och föreläste om sitt skapande.

I vårt Galleri kommer det att bli en stor variation av utställningsföremål bestående av glasskulpturer på podier, konstglas på väggarna och smycken i våra glasmontrar.

/Lars Hesselstrand
Gallerigruppen

Evenemanget är avslutat.